Normandian maihinnousu

Hakusana ”Overlord” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla
Normandian maihinnousu
Osa länsirintamaa toisessa maailmansodassa
Näkymä yhdysvaltalaisesta maihinnousualuksesta rannalle
Näkymä yhdysvaltalaisesta maihinnousualuksesta rannalle
Päivämäärä:

6. kesäkuuta – 22. elokuuta 1944

Paikka:

Normandia, Ranska

Lopputulos:

Liittoutuneiden voitto

Osapuolet

 Yhdysvallat
 Yhdistynyt kuningaskunta
 Kanada
 Vapaa Ranska

 Saksa

Komentajat

Yhdysvallat Dwight Eisenhower (ylipäällikkö)
Yhdistynyt kuningaskunta Arthur Tedder (apulaisylipäällikkö)
Yhdistynyt kuningaskunta Bernard Montgomery (maavoimat)
Yhdistynyt kuningaskunta Bertram Ramsay (merivoimat)
Yhdistynyt kuningaskunta Trafford Leigh-Mallory (ilmavoimat)

Saksa Gerd von Rundstedt (ylin komentaja LÄNSI)
Saksa Erwin Rommel (Armeijaryhmä B)
Saksa Friedrich Dollmann (Saksan 7. armeija)

Vahvuudet

1 452 000 (25. heinäkuuta mennessä)[1]

380 000 (23. heinäkuuta mennessä)[2]

Tappiot

noin 48 000 kuollutta,
n. 173 000 haavoittunutta tai kadonnutta[3]

noin 30 000 kuollutta,
n. 80 000 haavoittunutta,
n. 60 000 kadonnutta,
n. 150 000 vangittua[3]

Länsirintaman taistelut toisessa maailmansodassa SaarinmaaValesotaAlankomaiden valtausBelgian valtausLuxemburgin valtausTaistelu RanskastaTaistelu BritanniastaOperaatio Attila / Operaatio AntonDieppeNormandiaDragoonMarket GardenHürtgenAachenArdennien taistelu (Nordwind)

Normandian maihinnousu oli läntisten liittoutuneiden armeijoiden Pohjois-Ranskaan tekemä suuri maihinnousu toisessa maailmansodassa vuonna 1944. Sitä kutsuttiin nimellä Operation Overlord. Natsi-Saksa oli tuolloin miehittänyt Ranskan ja menetti alueitaan itärintamalla. Liittoutuneet pyrkivät avaamaan uuden rintaman Saksaa vastaan. Saksalaiset olivat rakentaneet pitkää ”Atlantin valliksi” kutsututtua puolustusketjua jo vuodesta 1940. Saksassa tiedettiin, että maihinnousu tulisi, muttei sen tarkkaa aikaa ja paikkaa. Ison-Britannian sotilas- ja tiedusteluviranomaiset harhauttivat saksalaiset uskomaan, että maihinnousu tapahtuisi Calaisin lähellä. Liittoutuneet pommittivat Pohjois-Ranskaa kuukausia ennen maihinnousua ja pudottivat laskuvarjojoukkoja joihinkin kohtiin jo yöllä. Pari tuntia ennen hyökkäystä laivatykistö ja pommikoneet alkoivat moukaroida Atlantin vallin asemia. Aamulla 6. kesäkuuta kello 6:30 1944 (D-Day) koitti H-hetkeksi (H-Hour) kutsuttu hetki, jolloin liittoutuneiden maihinnousualukset rantautuivat Normandiaan monessa eri kohtaa[4]. Yhdysvaltain, Ison-Britannian, Kanadan ja Vapaan Ranskan armeijat onnistuivat siirtämään jo ensimmäisen hyökkäyspäivän aikana noin 150 000 miestä erillisiin sillanpäihin. Saksalaiset viivyttelivät apujoukkojen siirrossa 12 tuntia. Suuria tappioita tuli liittoutuneille kahdella kaistaleella, Juno Beachilla ja Omaha Beachilla. Liittoutuneet kykenivät yhdistämään sillanpään eri asemat 13. kesäkuuta. Sitten hyökkäys juuttui pitkäksi aikaa lähes paikoilleen saksalaisten ankaran vastarinnan ja rikkonaisen maaston takia. Mutta toisaalta saksalaisten voimat eivät riittäneet sillanpään tuhoamiseen. Saksalaisilla oli parempi panssari- ja tykistöaseistus ja taitoa torjua liittoutuneiden tankkeja, mutta mies-, tarvike- ja ammuspulaa. Saksan armeijan pääosa oli sidottu itärintamalle. Liittoutuneilla oli ilmaylivoima ja he saattoivat täydentää joukkojaan. Normandian rintama alkoi liikkua vasta heinäkuun lopussa, kun Yhdysvaltain ”operaatio Cobra” menestyi. Saksalaisten tuolloinen vastahyökkäys muuttui joukkopaoksi. Vasta elokuussa liittoutuneiden hyökkäykset etenivät kauas sisämaahan. Liittoutuneet vapauttivat Pariisin syyskuussa. Vuodenvaihteessa saksalaiset yrittivät vastahyökkäystä Ardenneilla, mutta se hiipui hyvän alkumenestyksen jälkeen.

Maihinnousuun osallistui Yhdysvallat, joka oli liittynyt sotaan verrattain myöhään. Tapahtuma oli merkittävä sodan kulun kannalta, sillä natsi-Saksa joutui kahden rintaman sotaan eli sekä itärintamalla että länsirintamalla sodittiin samaan aikaan. Lännestä päin joukot etenivät kohti Berliiniä ja myöhemmin sota päättyi Berliinin valloittamiseen ja natsi-Saksan antautumiseen.

  1. Zetterling, p. 32: "On 25 July there were 812,000 US soldiers and 640,000 British in Normandy."
  2. Zetterling, p. 32: "When Operation Cobra was launched, the Germans had brought to Normandy about 410,000 men in divisions and non-divisional combat units. If this is multiplied by 1.19 we arrive at approximately 490,000 soldiers. However, until July 23, casualties amounted to 116,863, while only 10,078 replacements had arrived."
  3. a b Normandy Invasion: estimated battle casualties Encyclopædia Britannica. Arkistoitu 2.4.2015. Viitattu 23.3.2015.
  4. Battle of Normandy, also known as D-Day or Operation Overlord Otherground, LLC. Viitattu 14.10.2007. (englanniksi)

Developed by StudentB